Lekka sałatka ze szparagami.
Hej wszystkim!:) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak robię lekką (jak dla mnie!) sałatkę ze szparagami. Ja wybrałam białe, zielonych na bazarku nie było więc pola do popisu nie miałam ale moim zdaniem zielone są smaczniejsze i ładnie wyglądają na talerzu. Video kręcone na spontanie - "aaa, nakręcę sobie, a co mi tam!" - więc może idealnie nie jest ale pokazuję co i jak robię.
Tak dla jasności - w butelce z napisem 'Soplicowa' nie ma wódki lecz ocet domowej roboty :) Mówię żeby zaraz nie było :P W notce zamieszczam zdjęcie, filmik i przepis.

SKŁADNIKI
Podstawowe • sałata / liście rzodkiewki
Dodatki warzywne • białe szparagi (dowolna ilość) / pomidor / cebulka dymka i szczypiorek (szczypiorek opcjonalnie)
Dodatek mięsny i węglowodanowy • pieczywo na grzanki / pierś z kurczaka
Marynata do mięsa • sól / olej / czosnek / majeranek
Sos do sałatki • ocet (dowolny) / musztarda / olej lub oliwa z oliwek / sos sojowy / koperek
PRZEPIS
1. Szparagi umyć, obrać delikatnie zostawiając w stanie nienaruszonym czubek. Gotować w osolonej wodzie około 15 minut. Jeśli nie macie garnka do gotowania szparagów możecie ugotować je w normalnym garnku dbając o to by nie zanurzyć czubków. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
2. Mięso pokroić na mniejsze części, zamarynować w marynacie z soli, czosnku, majeranku i oleju, odstawić na około 10 - 15 minut i smażyć na patelni grillowej. Po usmażeniu zostawić do ostudzenia.
3. Pieczywo na grzanki - odkroić skórki, pokroić w kostkę i podpiekać na patelni grillowej aż będą miały złocisty kolor.
4. Zrobić sos - posiekać koperek a następnie w szklance połączyć nasz koperek, olej, sos sojowy, ocet i musztardę. Mieszać do całkowitego połączenia składników.
5. Ostudzonego kurczaka pokroić w plasterki.
6. Sałatę oraz liście rzodkiewki umyć, odsączyć z nadmiaru wody, porwać, wymieszać i wyporcjować.
7. Dodatki warzywne - pomidora pokroić na kawałki - mogą być plasterki, cebulkę dymkę pokroić również w plasterki, szczypiorek posiekać a schłodzone szparagi kroić pod skosem na kawałki dowolnej wielkości. Dodatki warzywne jak i kurczaka oraz grzanki położyć na sałatę.
8. Całość polać sosem.
9. Smacznego! :)
pycha:)
OdpowiedzUsuńaż mi smaka zrobiłaś!
OdpowiedzUsuńskad czerpiesz inspiracje na te cudowne przepisy?:)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam ;p
OdpowiedzUsuńZgłodniałam xD
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńomnononom! tylko wcinać:)
OdpowiedzUsuńAż wstyd sie przyznać ale nigdy nie jadłam szparag :PP Wygląda smakowicie!! :)
OdpowiedzUsuńAnonimowa 22:08 po prostu miałam zachciankę na szparagi :D mięsko tak marynuję od kiedy pamiętam, liści rzodkiewki się nie boję, grzanki zamiast pajdy chleba i git :)
OdpowiedzUsuńAle mnie teraz naszła ochota na szparagi :)
OdpowiedzUsuńgłodna się zrobiłam... :)
OdpowiedzUsuńmmmm.. pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńmniam ;)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniam !:)!
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńchoć nigdy nie jadłam szparagów xd
mniam, ale pyszność <3
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty <3 !
OdpowiedzUsuńKurde, tylko szkoda, że nie lubię szparagów...
OdpowiedzUsuńmniam aż bym zjadła!
OdpowiedzUsuńO, ja też myślę, że białe szparagi są mniej smaczne, niż zielone. Szparagów mieć jutro pewnie nie będę, ale pominę ten składnik i zrobię baaardzo podobną sałatkę.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego rozwiązania!
Pozdrawiam.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSprawnie Ci to wszystko wychodzi muszę przyznać i pomysłowa jesteś jeśli chodzi o dania :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie przygotowana, wygląda na pyszną jednak nie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńJa wolę, jak warzywa kąpią się w sosie, a nie na odwrót. ♥
mmm.smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńa ty będziesz miała chłopczyka czy dziewczynkę?
nie próbowałam nigdy, chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne to musi być <3 na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPomysł na sobotę :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńco za pyszności, kobieto ! Znowu jestem głodna :P
OdpowiedzUsuń