Pizza na żytnim cieście z Chorizo, jajkiem i rukolą.
Pamiętam kiedy Damian kupił po raz pierwszy Chorizo i dał mi ją do spróbowania. Ogólnie miałam z nią do czynienia gdy pracowałam na hotelowej kuchni ale moja awersja do tego typu produktów nie dawała mi się do nich przekonać. W końcu jednak spróbowałam i oniemiałam! Chorizo jest idealna - delikatna i jednocześnie bardzo aromatyczna! Od początku wiedziałam, że będzie idealnym składnikiem do pizzy którą zamierzałam upiec. Damian zaproponował by upiec pizzę na żytnim cieście i wybić na nią wiejskie jajko – uważam, że to był naprawdę świetny pomysł i polecam Wam to!:) Powiem Wam jeszcze, że ciasto na pizzę robił Damian więc jest z dodatkiem drożdży których zazwyczaj nie używam.
Składniki (na dwie pizze)
• 300g mąki żytniej
• 200ml wody
• 12g drożdży piekarskich
• 2 łyżki oleju
• sól do smaku
• pomidory w puszce (krojone)
• bazylia
• oregano
• ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• 2 łyżki oleju lub oliwy
• 2 kulki sera mozarella
• 6 plastrow Chorizo
• rukola
• 2 jajka
• olej rzepakowy tłoczony na zimno
Sposób wykonania
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, sól i mąkę. Składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę którą dzielimy na dwie części. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.
Czosnek siekamy. Pomidory w puszce przelewamy do miski, dodajemy przyprawy, posiekany czosnek, olej i mieszamy dotąd aż sos stanie się aksamitny.
Mozarellę kroimy w plastry, rukolę myjemy i osuszamy jeśli istnieje taka konieczność, szykujemy resztę składników. Piekarnik nagrzewamy do około 200 – 220 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je formując placek i przekładamy na papier do pieczenia lub do formy. Smarujemy je sosem, wykładamy na nie ser mozarella a na środek wybijamy jajko. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut (warto pilnować, bo w zależności od piekarnika czas pieczenia może się przedłużyć). Gdy placki się upieką wyjmujemy je na talerze i układamy na nich Chorizo oraz rukolę. Polewamy delikatnie olejem rzepakowym który ma cudowny smak i jest bardzo aromatyczny.
• 300g mąki żytniej
• 200ml wody
• 12g drożdży piekarskich
• 2 łyżki oleju
• sól do smaku
• pomidory w puszce (krojone)
• bazylia
• oregano
• ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• 2 łyżki oleju lub oliwy
• 2 kulki sera mozarella
• 6 plastrow Chorizo
• rukola
• 2 jajka
• olej rzepakowy tłoczony na zimno
Sposób wykonania
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, sól i mąkę. Składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę którą dzielimy na dwie części. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.
Czosnek siekamy. Pomidory w puszce przelewamy do miski, dodajemy przyprawy, posiekany czosnek, olej i mieszamy dotąd aż sos stanie się aksamitny.
Mozarellę kroimy w plastry, rukolę myjemy i osuszamy jeśli istnieje taka konieczność, szykujemy resztę składników. Piekarnik nagrzewamy do około 200 – 220 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je formując placek i przekładamy na papier do pieczenia lub do formy. Smarujemy je sosem, wykładamy na nie ser mozarella a na środek wybijamy jajko. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut (warto pilnować, bo w zależności od piekarnika czas pieczenia może się przedłużyć). Gdy placki się upieką wyjmujemy je na talerze i układamy na nich Chorizo oraz rukolę. Polewamy delikatnie olejem rzepakowym który ma cudowny smak i jest bardzo aromatyczny.
Smacznego!
Mniam! Jaki smak ma Chorizo ? Jeszcze nie miałam okazji spróbować ..
OdpowiedzUsuńRobisz niesamowite zdjęcia ! uwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuńSama też jestem ciekawa smaku chorizo :) Ale pizza wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda mmm! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! Co wchodzę na Twój blog to się zachwycam w szczególności pięknymi zdjęciami! :) Z pewnością wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńboże!! jak to pieknie wyglada wszystko:(
OdpowiedzUsuńbuziaki
ankagrzanka.blogspot.com
bardzo smakowicie to wygląda,przed chwila jadłam właśnie pizze :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, przepysznie! Wasze potrawy zawsze są takie perfekcyjne:) Super, pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńślicznie dziękujemy:)
Usuńchyba spróbuję takiej pizzy! :)
OdpowiedzUsuńo mniam, wyglada pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWiolka-blog KLIK