Waniliowy sernik z białą czekoladą i lawendą na orzechowym spodzie.
Zdecydowanie nie jestem typem osoby która przygotowuje wpisy na bloga na bieżąco. To co przygotuję czeka na swoją kolej i tak też było z dzisiejszą notką w której chciałam się z Wami podzielić przepisem na przepyszny sernik urodzinowy który zrobiłam mojemu ukochanemu Damianowi. Pewnie niektórzy z Was się zastanawiają - dlaczego sernik, a nie tort?
Zwyczaj jest taki, że na urodziny robi się torty a nie ciasta. Niestety tym razem musiałam wybić sobie z głowy jakikolwiek tort, ponieważ wymaga on naprawdę dużo uwagi a nie jest to łatwe przy dziecku które przez ząbkowanie często się budzi i jest dość drażliwe. Po prostu postawiłam na coś łatwiejszego i wyszło naprawdę pysznie!
Uwaga na jedną rzecz! Ten sernik jest PIEKIELNIE słodki!
A więc...
SKŁADNIKI
Spód: 100 g mąki, żółtko, 100 g masła, łyżka serka Twój Smak, 100 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka miodu, pół opakowania orzechów włoskich, odrobina mąki do posypania blatu
MASA SEROWA / POLEWA / DODATKI
500 g trzykrotnie mielonego twarogu, laska wanilii, łyżka suszonej lawendy, 1 jajko, 220 ml śmietany 18%, 2 tabliczki białej czekolady, łyżka miodu, 4 dojrzałe figi, pół opakowania orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. 100 g mąki siekamy mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy razem z 50 g miękkiego masła, następnie dalej siekając dodajemy łyżkę serka, żółtko i miód. Posiekane ciasto zagniatamy by masa była jednolita i wstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do około 160 stopni. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkowujemy je cienko, wykładamy na blachę (nie musi być idealne ponieważ i tak zostanie zmielone w mikserze) a następnie pieczemy przez około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu schładzamy i zajmujemy się masą serową.
Lawendę siekamy, z laski wanilii wyskrobujemy miąższ. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni bez termoobiegu.
500 g twarogu mieszamy razem z jajkiem, 100 g cukru, śmietaną, połową miąższu laski wanilii, lawendą i białą czekoladą. Wcześniej upieczone ciasto rozdrabniamy a następnie miksujemy z połową opakowania orzechów włoskich i 50 g masła. Rozdrobniony spód wysypujemy na okrągłą formę o średnicy około 20 cm i ugniatamy. Na to wylewamy gotową masę serową. Całość wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę. Po upieczeniu schładzamy przez kilka godzin a gdy sernik wystygnie, przygotowujemy resztę składników.
Resztę białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, rozdrabniamy orzechy które zostały (zostawiając kilka ładnych sztuk do dekoracji) a miód (łyżkę) mieszamy w szklance z miąższem wanilii. Górę ciasta wyrównujemy nożem i polewamy roztopioną czekoladą. Wierzch sernika dekorujemy dużymi kawałkami orzechów i figami a bok rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do lodówki aby czekolada stężała. Po około 2 godzinach sernik będzie gotowy. Polewamy miodem z wanilią i jemy. Smacznego!
wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda nawet lepiej i od nie jednego tortu :)
OdpowiedzUsuńA ile gram ma to magiczne opakowanie orzechów włoskich i gdzie je można dostać?
OdpowiedzUsuńKochana, nie jestem Ci w stanie sprecyzować bo nawet nie spojrzałam na cyfry, wzięłam najmniejsze jakie było w Carefour - podejrzewam jakieś 200g orzechow:)
UsuńJak to pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknie go udekorowałaś. Lubię sernik, ale nie robię, bo moja mama robi tak genialny, że sama nawet nie ruszam tematu. ;-)
o lubu wszelaki jak wygląda cudnie! jak dzieło sztuki:D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńmaaatko jak to rpzepysznie wyglada !
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious ;)
OdpowiedzUsuń