Wojciech Modest Amaro • Książka „Natura kuchni polskiej”


Czy facet może mieć swoją listę must have? Oczywiście! Nie brakuje na niej perfum, ciekawych gadżetów, a tymbardziej książek - bo kto nie lubi czytać i przy tym uczyć się nowych rzeczy?


Ilekroć sięgam pamięcią wstecz to przypominam sobie, jak bardzo Damian chciał mieć książkę pt.: "Natura Kuchni Polskiej" autorstwa Wojciecha Modesta Amaro. Pamiętam jak polowałam na nią przez bardzo długi czas a przed każdymi zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia sprawdzałam jej dostępność w internecie. Oczywiście w księgarniach nie była dostępna, ale na Allegro jak najbardziej. Cena jednak przyprawiała mnie o gęsią skórkę... Ludzie wystawiali ją za 500 zł! To było zdecydowanie za dużo jak na książkę i stwierdziłam, że po prostu poczekam. Czułam, że i tak prędzej czy później, uda mi się spełnić marzenie mojego ukochanego!:))
Pewnego listopadowego wieczoru roku 2014, coś mnie tknęło i postanowiłam znowu przejrzeć internet w poszukiwaniu "Natury Kuchni Polskiej". Już pierwsze wyszukiwanie dało mi obiecujący wynik - książka była dostępna w przedsprzedaży w jednej z internetowych księgarń! Bez zastanowienia postanowiłam ją zamówić, i tak oto trafiła w moje ręce, a mi pozostało tylko zanieść ją Panu Amaro do podpisania. Autograf był, książka była gotowa do wręczenia mojemu Damianowi jako prezent gwiazdkowy. Czy był zadowolony?:)


Zdecydowanie. Książka zawiera cudowne zdjęcia i opisy wielu świetnych, często zapomnianych, nieużywanych polskich produktów. Ponadto znajdziemy masę przepisów na proste ale bardzo wyrafinowane dania z użyciem wymienionych składników. Dania z przepisów bez problemu możemy zrobić sami w domu przy okazji ucząc się nowych technik. Ponadto książka bardzo zachęca do eksperymentowania, poszerzania kulinarnych horyzontów i poszukiwania ciekawych smaków wśród naszych polskich produktów. Sam Wojciech Modest Amaro poprzez książkę pokazuje, że najlepsze jest to, co dała nam nasza polska natura. "Naturę Kuchni Polskiej" kończy monolog mistrza zawierający krótki kawałek historii i optymistyczną puentę.

Puder z kwiatów lipy, emulsja z orzechów laskowych, olej z palonego dębu... Brzmi interesująco! Czy będę zdradzać więcej? Nie. Musicie się wszystkiego dowiedzieć sami.

Cena "Natury Kuchni Polskiej" Wojciecha Modesta Amaro to około 80 zł. Gorąco polecam.


Komentarze

  1. oo! więc tak wygląda! super!! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka wygląda świetnie!
    Mam tak samo z inną książką. Nie wiadomo czemu, ale drugą z trzech części książki wycofano z księgarni i można kupić pierwszą i trzecią, a drugą? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie też mnie to zastanawia:/ czytałam że W. Amaro wydał jeszcze jedną książkę oprócz Kuchni XXI wieku (bodajze tak się nazywa?:D już zapomniałam:D) ale jakoś nie mogę jej odnaleźć :(

      Usuń
  3. Super, że udało się spełnić marzenie Damian a:) Uwielbiam na Twoim blogu wpisy, które mają coś wspólnego z kuchnią:) Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się jakiś kulinarny wpis♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana oczywiście!:D na bieżąco zbieram materiały, więc wkrótce! <3

      Usuń
  4. Wygląda ślicznie, przygotowywaliście już coś z niej? Kupiłam ostatnio książkę Jadłonomii i się zakochałam, proste niekiedy zapomniane składniki, przepiękne zdjęcia, nie mogę się doczekać, aż wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie widziałam na fejsie kochana!:D też myślałam żeby kupić książkę Jadłonomii ale cokolwiek robię w domu wege to wychodzi mi to totalnie bezsmakowe;D i Jula pluje:P Damian odkłada:P heh. chyba nie przywykliśmy do dań bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego:P

      Usuń
  5. Na czytam.pl można zamówić za nieco ponad 53 zł ;) ogólnie książki są tam o wiele tańsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie słyszałam o takiej stronie. ale dzięki za info!:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Miłe, ciepłe słowa a także szczera, kulturalna, i przede wszystkim - konstruktywna krytyka - wszystko jest dozwolone. To motywuje mnie najbardziej w blogowaniu!:)

Chamstwo i obraźliwe teksty lądują w koszu od razu.