Słodkie ciasteczka na choinkę

Uwielbiam samodzielnie wykonane ozdoby choinkowe - wiem, powtarzam się, ale będę to mówić przy każdej okazji bo jest to fakt niezaprzeczalny. Uwielbiam słodkie ciasteczka wiszące na choince i z rozkoszą przypominam sobie widok małych łapek sięgających po jedno z nich. W tym roku stwierdziłam, że ciasteczka będą absolutnie cukierkowe - nie tylko dlatego, że moim zamiarem było polanie ich lukrem i ozdobienie srebrnymi perełkami, ale także przez kolor. Są absolutnie prześliczne i szkoda je w ogóle zjeść :)) Postanowiłam, że podzielę się z Wami moim banalnie prostym przepisem który powstał całkowicie bez przemyślenia i okazał się strzałem w 10 :)

SKŁADNIKI
• około pół kg mąki
• cztery żółtka
• 150 g bardzo miękkiego masła
• pół szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie naprawdę dużo słodyczy)
• łyżka cynamonu
• łyżka imbiru
• laska wanilii lub aromat waniliowy
• około 50 ml wody (lub więcej gdyby ciasto okazało się za suche)
SPOSÓB WYKONANIA
Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy masło i zarabiamy. Gdy masło zostanie wymieszane z suchymi składnikami, dodajemy żółtka, wanilię lub aromat waniliowy oraz wodę, dalej wyrabiając. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę bądź więcej (nic się nie stanie jeśli ciasto zrobicie w nocy a ciastka będziecie piec rano). Po schłodzeniu ciasta nastawiamy piekarnik na 180 stopni (termoobieg), ciasto rozwałkowujemy i wycinamy interesujące nas kształty. Pieczemy około 10 minut.
Jeśli chcecie udekorować ciasteczka, możliwości jest wiele. Ja wybrałam zdobienie gęstym lukrem zabarwionym barwnikami spożywczymi (2 kolory lukru) i perełkami. Prawda, że to jest proste, a ciasteczka urocze?:)



jak zrobiłaś lukier ?
OdpowiedzUsuńcukier puder plus odrobina wody i kropelka barwnika.
UsuńJak długo mogą leżeć udekorowane lukrem? ;)
OdpowiedzUsuńWiesz co myślę, że z tym nie ma problemu :) Lukier szybko zasycha, ale warto go zostawic na noc do wyschnięcia. W ubiegłym roku ostatnie ciasteczka zjadłam po 15 stycznia :DDD
UsuńJakie barwnika używasz? :)
OdpowiedzUsuńposiadam czerwony barwnik w płynie i niebieski w proszku :)
UsuńWidziałam te Twoje ciasteczka i tak samo chcę ozdobić moje pierniki, w sensie, że lekko różowy i błękitny lukier:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJa dzisiaj będę robił pierniki. E tym roku kupiłam foremki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach wiec chce zrobić też piernikową choinkę :)
OdpowiedzUsuńSometimes my-klik!
genialny pomysł :) może też kiedyś zrobię :D
UsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńwczoraj robiłam podobne i w tym roku pierwszy raz ciasteczkowe choinki :) wyszły super, tylko nie wiem jak u Ciebie ale u mnie we wszystkich sklepach puste półki jeśli chodzi o takie ozdoby :( znalazłam jedynie takie różowe większe grudki cukru...
OdpowiedzUsuń