Nie murzynek, nie brownie. Szybkie ciacho czekoladowe z gruszkami.

Gdyby ktoś zapytał się mnie, jak nazwałabym dzisiejsze szczęście, to określiłabym je czterema słowami...
Śnieg, czekolada, mandarynki i gruszki.
Receptura jest banalnie prosta, ciasto robi się ekspresowo i najlepsze jest drugiego dnia.

SKŁADNIKI
Masa czekoladowa
3 jaja
pół szklanki cukru
pół kostki masła
tabliczka mlecznej czekolady
3 spore łyżki kakao
2 łyżki mąki
malutka łyżeczka proszku do pieczenia
Lekko waniliowa gruszka
gruszka
500 ml wody
pół szklanki cukru
esencja waniliowa
sok z jednej cytryny
Polewa
tabliczka czekolady z orzechami
1/4 kostki masła
3-4 łyżki śmietany 30%
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Gruszkę obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wodę zagotować z cukrem, dodać esencję waniliową i sok z cytryny. Wrzucić gruszki i gotować w syropie około 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć na talerzyk.
Tabliczkę mlecznej czekolady pokruszyć, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, dodać roztopione masło z czekoladą i cały czas mieszając, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odrobinę masy czekoladowej wylać do formy, ułożyć gruszki i zalać je resztą masy. Piec w piekarniku przez 40 minut 180 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę i piec przez ostatnie 15-20 minut w 160 stopniach.
Czekoladę z orzechami posiekać, roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Do mieszanki czekolady i masła dodać śmietankę i mieszać do powstania jednolitej masy. Polewę wylać na czekoladowy przysmak i schłodzić. Można posypać cukrem pudrem. Mniam!
Masa czekoladowa
3 jaja
pół szklanki cukru
pół kostki masła
tabliczka mlecznej czekolady
3 spore łyżki kakao
2 łyżki mąki
malutka łyżeczka proszku do pieczenia
Lekko waniliowa gruszka
gruszka
500 ml wody
pół szklanki cukru
esencja waniliowa
sok z jednej cytryny
Polewa
tabliczka czekolady z orzechami
1/4 kostki masła
3-4 łyżki śmietany 30%
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Gruszkę obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wodę zagotować z cukrem, dodać esencję waniliową i sok z cytryny. Wrzucić gruszki i gotować w syropie około 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć na talerzyk.
Tabliczkę mlecznej czekolady pokruszyć, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, dodać roztopione masło z czekoladą i cały czas mieszając, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odrobinę masy czekoladowej wylać do formy, ułożyć gruszki i zalać je resztą masy. Piec w piekarniku przez 40 minut 180 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę i piec przez ostatnie 15-20 minut w 160 stopniach.
Czekoladę z orzechami posiekać, roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Do mieszanki czekolady i masła dodać śmietankę i mieszać do powstania jednolitej masy. Polewę wylać na czekoladowy przysmak i schłodzić. Można posypać cukrem pudrem. Mniam!


WOW! Wygląda przepysznie! :-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia przepiękne jak w każdym poście! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, mniam! :)
OdpowiedzUsuń