Jak zrobić domowe lody? Idealny deser na lato.

Domowe lody truskawkowe


Miałam dodać ten wpis grubo ponad miesiąc temu. Moja wina, totalnie o nim zapomniałam. A jest totalnie pyszny!


SKŁADNIKI

• 200 ml mleka
• 3 jajka
• szczypta soli
• cukier (dowolna ilość! potrzebujemy ich do ubicia żółtek i białek, jeśli nie lubicie zbyt słodkiego smaku,    możecie użyć tak jak ja mniej cukru, np. 100-150 g) 
• 200 g śmietanki kremówki
• laska wanilii lub esencja waniliowa

W zależności od upodobań dodatki w dowolnej ilości / owoce, bakalie, czekolada.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowujemy dodatki. Owoce przecieramy, jeśli wolicie lody bakaliowe, składniki siekamy. Przygotowane dodatki zostawiamy na później. 

Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ubijamy z połową cukru na gładką masę. Dodajemy do nich wanilię.
Śmietankę kremówkę ubijamy na gładki krem. Uważajcie, żeby jej nie przebić!
Białka ubijamy najpierw ze szczyptą soli, a potem z cukrem do powstania gęstej, gładkiej piany. Ubite białka mają podchodzić pod surową bezę.

Mleko podgrzewamy w garnku delikatnie, tak aby było ciepłe. Nie może być gorące.
I teraz uwaga, może być trudniej! Bierzemy mikser w dłoń i do ciepłego mleka powoli dodajemy ubite żółtka. Cały czas miksujemy. Musicie bardzo pilnować, żeby masa nie podgrzała się Wam za bardzo. Chcemy uzyskać lody, a nie jajecznicę :))
Garnek zdejmujemy z palnika i powoli dodajemy ubitą kremówkę. Miksujemy dalej, gdy masa będzie miała letnią temperaturę, powoli dodajemy ubite białka, kontynuując miksowanie. Na koniec dodajemy przygotowane dodatki, przelewamy płyn do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
Lody trzeba przemieszać co jakiś czas (pierwszy raz może być po godzinie, potem już trzeba co pół godziny), do uzyskania puszystości.

Gdy lody będą gotowe, zaproście znajomych. Najlepiej zjeść je szybko, bo potem mogą się zrobić twarde i nie będziecie się mogli dziwić, jak się okaże, że pojawią się kryształki lodu. Tak więc smacznego!


Domowe lody truskawkowe


Popularne posty