Nie murzynek, nie brownie. Szybkie ciacho czekoladowe z gruszkami.

 
Gdyby ktoś zapytał się mnie, jak nazwałabym dzisiejsze szczęście, to określiłabym je czterema słowami...

Śnieg, czekolada, mandarynki i gruszki.

Do grudnia jeszcze daleko, ale fajnie jest szukać i tworzyć inspiracje na święta. Zawsze lepiej jest ćwiczyć i planować wszystko przed czasem. Prostym przepisem na boskie ciacho rozpoczynam cykl "Czas na Święta". Nadzwyczaj wcześnie.

Przepis jaki mam dzisiaj dla Was, ciężko jest mi nazwać przepisem na murzynka czy brownie. Nie mogę powiedzieć, że to jest murzynek, bo brak mu puszystości. Nie mogę nazwać go brownie, bo dzięki niewielkiej ilości proszku do pieczenia, wyrasta, i nie jest zbite. Poza tym w środku siedzą przepyszne, lekko waniliowe gruszki. Całość dopełniają cząstki mandarynek podgryzane po każdym kęsie.
Receptura jest banalnie prosta, ciasto robi się ekspresowo i najlepsze jest drugiego dnia.



SKŁADNIKI

Masa czekoladowa
3 jaja
pół szklanki cukru
pół kostki masła
tabliczka mlecznej czekolady
3 spore łyżki kakao
2 łyżki mąki
malutka łyżeczka proszku do pieczenia

Lekko waniliowa gruszka
gruszka
500 ml wody
pół szklanki cukru
esencja waniliowa
sok z jednej cytryny

Polewa
tabliczka czekolady z orzechami
1/4 kostki masła
3-4 łyżki śmietany 30%

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Gruszkę obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wodę zagotować z cukrem, dodać esencję waniliową i sok z cytryny. Wrzucić gruszki i gotować w syropie około 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć na talerzyk.
Tabliczkę mlecznej czekolady pokruszyć, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, dodać roztopione masło z czekoladą i cały czas mieszając, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odrobinę masy czekoladowej wylać do formy, ułożyć gruszki i zalać je resztą masy. Piec w piekarniku przez 40 minut 180 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę i piec przez ostatnie 15-20 minut w 160 stopniach.
Czekoladę z orzechami posiekać, roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Do mieszanki czekolady i masła dodać śmietankę i mieszać do powstania jednolitej masy. Polewę wylać na czekoladowy przysmak i schłodzić. Można posypać cukrem pudrem. Mniam!


Komentarze

Prześlij komentarz

Miłe, ciepłe słowa a także szczera, kulturalna, i przede wszystkim - konstruktywna krytyka - wszystko jest dozwolone. To motywuje mnie najbardziej w blogowaniu!:)

Chamstwo i obraźliwe teksty lądują w koszu od razu.

Popularne posty