Absolutnie cudowne korzenne ciasto z orange curd, lekkim kremem i czerwona sukienka, czyli kwintesencja świątecznych przygotowań!

Korzenne ciasto 
Co Wam się najbardziej kojarzy ze świętami? Jakie smaki, zapachy i kolory? Mnie bez wątpienia zapach i smak przyprawy korzennej. Pomarańcze. Zieleń choinki i uderzająca zewsząd czerwień. Np. od lasek cukrowych. Z czapki Świętego Mikołaja. I nawet od kultowej ciężarówki Coca Coli, której zobaczenie było jednym z największych marzeń mojego dzieciństwa. Dziś mam dla Was maksymalnie świąteczne połączenie – cudownie korzenne ciacho z orange curd i czerwoną sukienkę, w której zakochałam się bez pamięci! Sukienka sukienką, bo ciasto wygrywa wszystko. Wyszło niesamowicie pyszne i delikatne! Dzięki idealnemu połączeniu przyprawy korzennej i pomarańczy bije na głowę moje inne, świąteczne ciasta. Jest przepyszne, więc radzę się skusić! Zdradzę Wam jednak, że choć ciasto wydaje się być łatwe w przygotowaniu, to było dla mnie wyzwaniem. Ale udało się!
Uwaga – krem jest bardzo delikatny i lekki, więc trzeba go koniecznie schłodzić przed smarowaniem.

Korzenne ciasto 

SKŁADNIKI
Biszkopt korzenny (mały + duży)
250g mąki (ciut więcej niż szklanka)
200g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
7 jaj
łyżka mąki ziemniaczanej

2 FORMY około 10-12 cm średnicy i 20 cm średnicy.

Orange curd
Sok z 3 pomarańczy
100g cukru pudru
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
50g masła
2 jaja

Lekki krem
200g masła
500g serka waniliowego
150g cukru pudru
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Ozdoby
Cukier puder
Gałązki jodły lub świerku
Prawdziwa żurawina lub czerwone kuleczki z masy cukrowej (obtaczane w cukrze)
Dodatkowo 4 słomki do zrobienia stelaża i podstawki do ciast na wymiar (można kupić lub wyciąć z kartonu i obłożyć folią aluminiową oraz spożywczą), szpatułki (mała i duża).


Jak to zrobić?

Biszkopt
Suche składniki połączyć w misce.
Formy nasmarować masłem, dół wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli, ubijać do uzyskania sztywności po czym dodawać pomału cukier i ubijać aż białka będą pięknie błyszczeć. Do ubitych z cukrem białek dodać sok z cytryny i ubijając dalej dodać mąkę ziemniaczaną. Ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku (każde żółtko ubić z białkiem do końca) i gdy masa jajeczna będzie już gotowa, przesypując przez sitko dodawać po łyżce suchych składników. By ciasto nie straciło puszystości, mieszać delikatnie łyżką aż całość się połączy. Gotowe ciasto przelać do forem, do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuścić na podłogę (z wysokości około 50 cm) każde z ciast. Studzić w piekarniku.

Orange curd
3 duże pomarańcze sparzyć i następnie zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć z nich sok. W misce roztrzepać jajka, dodać sok i skórkę z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder. Mieszać do połączenia składników. Całość mieszać w rondelku (na średniej mocy palnika) do momentu aż masa będzie gęstnieć. Gdy zgęstnieje dodać masło i mieszać dalej do jego rozpuszczenia się. Wystudzić i przelać do naczynia. Wstawić do lodówki.

Krem
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać serek i ubijać, aż składniki się połączą. Schłodzić.


Biszkopty przekroić na pół wzdłuż. Dolne blaty położyć na podstawkach (podstawki lekko posmarować kremem by blaty się nie ślizgały) i posmarować w pierwszej kolejności kremem z serka i masła (wzdłuż krawędzi), środek posmarować orange curdem. Blaty złożyć, posmarować kremem z wierzchu i schłodzić. Po schłodzeniu w środek 1 piętra wbić 4 słomki (dopasowujemy do wysokości piętra) i ustawić na nim mniejszy torcik. Udekorować. Smacznego!



Gdyby ktoś był ciekawy skąd jest sukienka, to zamówiłam ją tutaj! Jest totalnie kobieca, idealna!


Komentarze

  1. Wygląda przepięknie!
    Cudowne świąteczne zdjęcia! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety wyglądasz jak dziewczynka przebrana za kobietę takie sukienki raczej nie dla Ciebie tylko dla posągowych kobiet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się w niej bardzo dobrze czuję, kobieco, tak retro ♥ Uwielbiam ją! I muszę koniecznie zrobić w niej zdjęcia wiosną lub latem, w innej scenerii, w innym wydaniu - bo na żywo pięknie leży. Jeśli znowu mnie odwiedzisz, to mam nadzieję, że Ci się spodobają! :D

      Usuń
  3. Mmmm, wygląda cudnie i pewnie smakuje obłędnie! :)

    MERI WILD BLOG

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie powinnaś otworzyć własną cukiernię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Miłe, ciepłe słowa a także szczera, kulturalna, i przede wszystkim - konstruktywna krytyka - wszystko jest dozwolone. To motywuje mnie najbardziej w blogowaniu!:)

Chamstwo i obraźliwe teksty lądują w koszu od razu.

Popularne posty